Voorzitter NOAB geeft tips over aangifte

Laatst gewijzigd op: 02-03-2016

belastingaangifte.jpgOp dinsdag 1 maart startte de aangiftecampagne van de Belastingdienst. De Belastingdienst zet in veel gevallen de vooringevulde aangifte klaar, die u 'alleen maar hoeft te controleren'. En daar zit volgens NOAB-voorzitter Martien Hermans nu net de kneep. In een interview met BNR geeft hij tips om het meeste uit de aangifte te halen.

Aftrekposten: deze kun je misschien wel opvoeren

Voor particulieren zijn de ziektekosten een punt van aandacht, zegt Hermans. "Er zijn nog steeds kosten die niet vergoed worden door de verzekeraar, en die toch aftrekbaar zijn: denk aan de tandarts, fysiotherapeut, dietist, mondhygiënist, gehoorapparaten als mogelijke aftrekposten. Er is een lijst beschikbaar bij de Belastingdienst." Als je geen vergoeding daarvoor krijgt van je verzekeraar, kun je die kosten aftrekken van de belasting, zegt Hermans.

ZZP'ers: denk aan die bonnetjes

Tegenwoordig is heel veel digitaal, maar let nog steeds erop dat alleen een bankafschrift met een betaling niet voldoende is. "Er zal echt een factuur of een bon bij moeten zitten", waarschuwt Hermans.

Toeslagen: weet waar je recht op hebt 

De toeslagen zijn een "vergeten stukje belastingheffing" in Nederland, zegt Hermans. "Men vergeet nog wel eens dat men recht op toeslagen heeft." Maar het kan natuurlijk ook andersom. "Met name als er inkomensfluctuaties zijn of als er iets verandert in de gezinssituatie, kan het zomaar zijn dat je recht hebt op toeslag, of dat je toeslag juist minder wordt. Het kan heel vervelend zijn als je geconfronteerd wordt met terugbetalingen of als je niet in de gaten hebt dat je recht hebt op toeslag die je wel hebt, zoals kindgebonden budget. Dat wordt heel vaak over het hoofd gezien."

Belastingdienst komt niet aan alle vragen toe 

Veel Nederlanders zijn op de eerste dag dat het weer kan direct aan de slag gegaan met de belastingaangifte. Het is zelfs zo druk dat de Belastingdienst er vandaag niet aan toekomt om alle vragen over de aangifte te beantwoorden. "We gaan er morgen mee verder. Excuses voor het ongemak", zo meldt de Belastingdienst op Twitter. Dit jaar is aan 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd hun aangifte te doen. Naar verwachting doet 98 procent dat online, bijvoorbeeld met de speciale app. Via de vooraf ingevulde aangifte hoeft 60 procent van de Nederlanders helemaal niets meer in te vullen.

Beluister hier het fragment.

Bron: BNR


Ga naar het nieuwsoverzicht  |  Lees meer over het NOAB-lidmaatschap

Terug