Sterke omzetstijging bij kantoren - stilte voor de storm

Laatst gewijzigd op: 01-11-2018

noab_pictogram_statistieken_white_0.jpg

Het blijft goed gaan met de branche. Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij NOAB en Fiscount, laten een omzetgroei zien van 7%. We zien forse investeringen in ICT, waarvan de kosten met 13% toenamen. Ook is geïnvesteerd in duurder personeel, met meer capaciteit, waardoor de personeelskosten toenamen met 12%. Het resultaat vóór managementbeloning steeg met 6%. Eigenaren konden daardoor meer aan zichzelf uitkeren. Verder blijkt dat verreweg het grootste deel van de omzet wordt gehaald uit administratieve dienstverlening en samenstellen van jaarrekeningen. Hoe lang blijft dat nog stand houden?

Derde haalt norminkomen niet
Toch heeft 32% van de kantoren een resultaat voor managementbeloning dat niet toereikend is om per fte management € 60.000 te verdienen. Dit is al sinds jaren het normbedrag dat een eigenaar of aandeelhouder zou moeten kunnen verdienen in deze branche.

Gemiddelden

Het gemiddelde kantoor heeft in 2017 een omzet van € 474.000 en is 5,5 fte groot, waarvan 1,5 fte eigenaar/vennoot/aandeelhouder. Het gemiddelde kantoor heeft in totaal € 157.000 aan resultaat vóór managementbeloning. Het gemiddelde kantoor investeert € 22.000 (5% van de omzet) in ICT en € 187.000 (40% van de omzet) in personeel. Het gemiddelde kantoor keert € 122.000 uit aan haar eigenaren.

Administratief werk levert grootste deel omzet

Het grootste deel van de omzet komt nog steeds uit administratieve verwerkingen, samenstellen van jaarrekeningen en het verzorgen van aangiften: maar liefst 84%. De omzet uit advisering stijgt mondjesmaat. Deze kleine stijging laat nog niet de verwachte trendbreuk zien. Het overgrote deel van de omzet blijft gebaseerd op administratieve taken. Dit zijn werkzaamheden die de komende jaren sterk onder druk komen te staan vanwege verregaande automatisering.

Winstgevendheid door verhoging productiviteit

De declarabiliteit stijgt naar 75%. Dit zien we ook terug in een gestegen omzet per medewerker. Kantoren slagen er duidelijk in de productiviteit te verhogen en dat komt de winstgevendheid ten goede. De omzet per medewerker is het grootst bij kantoren van 7-10 fte en 15+ fte. Kleine kantoren van 1-3 fte behalen minder omzet per medewerker, maar hebben ook lagere kosten per medewerker.

Het resultaat voor managementbeloning is het hoogst bij éénpitters. Het resultaat per kantoorhouder is bij grotere kantoren echter veel hoger dan bij kleinere. Kantoren vanaf 16 fte behalen ruim € 180.000 resultaat per kantoorhouder, terwijl kantoren tot 2 fte onder de € 60.000 blijven.

Personeel en ICT ontwikkelingen

Gemiddeld werken er 5,3 fte bij de ruim 420 respondenten. Dat is een stijging van 2,5%. Dit is opmerkelijk knap in een branche die het steeds moeilijker heeft om aan goed personeel te komen.

Qua ontwikkelingen in ICT zien we dat steeds meer kantoren investeren in automatisering via scan-en-herken en boekhouding in de cloud. Dat laatste lijkt de standaard te zijn geworden, want ruim 80% van de kantoren geeft aan dit ‘uitgerold’ te hebben bij klanten.

Gaat het nu goed met de branche of niet? 

Dat hangt ervan af hoe je ernaar kijkt. Het gemiddelde kantoor groeit weliswaar qua resultaat vóór managementbeloning met 6% en qua omzet met 7,1%. Maar 32% van de kantoren levert de eigenaren geen minimale beloning van € 60.000 op. Gelukkig zien we wel een sterker stijgende omzet in 2017 ten opzichte van eerdere jaren.

Kantoren investeren sterk in automatisering, maar lijken nog steeds te slapen als het gaat om het toevoegen van extra toegevoegde waarde. Het administratieve werk prevaleert nog sterk. Kennelijk zit de huidige klant daarop te wachten. Maar voor hoe lang nog?

Over de Benchmark Kantoorcijfers

In totaal deden 421 NOAB- en Fiscountkantoren mee aan deze benchmark, die inmiddels zijn 8e jaargang ingaat. Dit is representatief genoeg om uitspraken te doen over de gehele markt.

De Benchmark Kantoorcijfers is de succesvolle branchebrede benchmark voor accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij Fiscount en NOAB. Doel van de benchmark is om de aangesloten kantoren te voorzien van relevante vergelijkingsinformatie voor inzicht in de eigen cijfers en voor uitzicht op verbetering.

Cijfers ook voor externen beschikbaar

Deelnemers hebben gratis toegang. Andere partijen kunnen tegen betaling toegang krijgen tot de complete benchmark. Het is mogelijk daarbij te filteren op kantooromvang, regio en soort kantoor. De gegevens zijn anoniem en kunnen als rapport (voorbeeld) worden opgeslagen of online worden bekeken. Informatie hierover kunt u krijgen via info@noab.nl / administratie@fiscount.nl.

button_lees-de-uitgebreide-analyse-van-de-benchmark-kantoorcijfers.jpg


Ga naar het nieuwsoverzicht

Terug