PEB-ondersteuning voor NOAB-kantoren

Laatst gewijzigd op: 06-06-2017

pensioen_in_eigen_beheer.jpg

Op 7 maart 2017  heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Uitfasering PEB (Pensioen in Eigen Beheer) aangenomen. Dat houdt concreet in dat elke DGA met een PEB een keuze moet maken: óf het PEB laten doorlopen (wel verplicht premievrij maken vóór 01 juli 2017 voor zover dat nog niet gebeurd is); óf het PEB afkopen; óf het PEB omzetten in een oudedagsverplichting (ODV).

NOAB helpt de aangesloten kantoren met vijf zaken:

1. Ondersteuning in het adviestraject op klantniveau door de NOAB Adviesgroep
2. Vijf extra vaktechnische overleggen
3. Praktijknotities en klantbrief
4. Rekenmodel afkoop of omzetteing PEB
5. Toolkit afwikkeling DGA-pensioen (PEB) 

1. Ondersteuning in het adviestraject 

Om kantoren op klantniveau te ondersteunen bij de afwikkeling van uw PEB-dossiers, biedt de NOAB Adviesgroep een pakket aan, dat bestaat uit:

 • Een marginale toetsing van de PEB-berekening per 31-12-2015;
 • Het maken van de actuariële PEB-berekening per 31-12-2016 (die u nodig heeft voor uw jaarrekening 2016);
 • Het maken van de actuariële PEB-berekening per de afkoop dan wel omzettingsdatum;
 • Het redigeren van de overeenkomst van afkoop PEB dan wel omzetting PEB in ODV;
 • De onderliggende notulen van de Algemene Vergadering bij die afkoop- of omzettingsovereenkomst;
 • De gegevens die nodig zijn voor het invullen van het formulier bij de Belastingdienst (in te dienen bij de fiscus binnen 1 maand na de afkoop of omzetting).
   

2. Vaktechnisch overleg

vaktechnisch_overleg.jpgDaarnaast organiseert NOAB in april 2017 een extra serie Vaktechnisch Overleggen (VTO) op vijf locaties in het land over dit onderwerp, verzorgd door Marree & Van Uunen, waarbij de PEB-praktijk wordt toegelicht en waar u algemene vragen beantwoord krijgt. Tijdens dit VTO krijgt u concrete handvatten voor het maken van de keuze: het PEB laten doorlopen, afkopen of omzetten in een ODV.

Schrijf u hier in voor het Vaktechnisch overleg PEB.
 

3. praktijknotitieS en klantbrief en 
4. rekenmodellen 

NOAB-kantoren kunnen op hetbesloten gedeelte van de site een compleet pakket met praktijknotities, klantbrief en rekenmodel downloaden, allen geupdate naar de nieuwe situatie:

 • noab_pictogram_nieuws_white_0.jpgPraktijknotitie uitfaseren PEB 

 • Praktijknotitie positie partner bij uitfaseren PEB 
 • Voorbeeldbrief cliënten uitfaseren PEB 
 • Rekenmodel afkoop of omzetting PEB + toelichting
   

5. toolkit afwikkeling DGA-pensioen (PEB)

toolkit_afwikkeling_dga-pensioen_pensioen_eigen_beheer_peb.jpgIn samenwerking met Licent Academy biedt NOAB de Toolkit afwikkeling DGA-Pensioen 2017 tegen een gereduceerd tarief. Om u tijd te besparen bij de advisering en uitvoering van de afwikkeling van het Pensioen in Eigen Beheer, hebben de fiscalisten van Licent Academy in samenwerking met pensioenspecialisten deze toolkit samengesteld. De toolkit bevat precies de praktische tools en documentatie om uw cliënt te adviseren over de afwikkeling van het pensioen van de DGA. De heldere taal die u van ons gewend bent kunt u nu inzetten in uw eigen advisering.

 

Voordelen Lidmaatschap 

Meer weten over de voordelen van het NOAB-lidmaatschap? Lees dan verder op 5 redenen om NOAB-lid te worden of neem contact op met Ellen van der Laan via tel. 073 - 614 14 19 of welkom@noab.nl. Zij bezoekt graag uw kantoor voor een vrijblijvende kennismaking. 

 

Terug