NOAB- en Fiscountkantoren investeren en hebben vertrouwen

Laatst gewijzigd op: 06-12-2016

Persbericht, 14 oktober 2016

noab_en_fiscount_logo.jpgAdministratie- en accountantskantoren van NOAB en Fiscount laten significante groei in omzet, resultaat en personeel zien. Er is vertrouwen en er wordt weer geïnvesteerd. Dat blijkt uit de 6e editie van de Benchmark Kantoorcijfers.

In 2016 hebben 204 kantoren, aangesloten bij NOAB en/of Fiscount, deelgenomen aan de Benchmark Kantoorcijfers. De bijna 100 kantoren die ook al in 2015 deelnamen (het panel), laten een groei in personeel zien van  bijna 6%. Ook bij ruim 60 deelnemers die vier jaar achtereen hebben deelgenomen is een duidelijke stijging in personeel zichtbaar, na een aantal jaren stabiel te zijn gebleven. Dit ondanks een algehele salarisstijging van zo’n 3,4%.

Tarieven stijgen

Qua tarieven laat de benchmark zien dat het panel de minimum en maximum tarieven per functie en per taak met een aantal procenten heeft laten stijgen. Gemiddeld stijgen de tarieven met 1,5%. Er is meer vertrouwen in de markt, waardoor de tarieven omhoog kunnen. Vooral de assistent accountant stijgt in tarief (6%), alsook de administratieve dienstverlening (8%).

Omzet in de lift

De omzet van het panel stijgt met 4,25%. De operationele kosten exclusief management fee / ondernemersbeloning stijgen slechts met 0,22%, zodat de operationele winst met bijna 9% stijgt. In de operationele winst zijn nog geen afschrijvingen, financiële baten en lasten en ondernemersbeloning meegenomen. Het resultaat exclusief ondernemersbeloning en management fee, dus vergelijkbaar voor zowel IB-ondernemingen als rechtspersonen, stijgt met 10,7% tot bijna € 140.000 per kantoor (ongeacht de grootte). Het netto resultaat stijgt met 38% tot € 33.000 per kantoor.

Beat the Benchmark-deelnemers investeren in personeel, ICT en sales

Deelnemers aan het ontwikkelprogramma Beat the Benchmark, die ook al twee jaar meedoen met de benchmark, laten een stijging in omzet zien van 2,35%. Hun personeelsgroei bedroeg maar liefst van 16,5% zien, terwijl ook een duidelijk stijging is te zien in de personeelskosten van bijna 3%, terwijl die van het panel nagenoeg niet wijzigen.

Opvallend is de stijging in opleidingskosten voor personeel. Daarmee laten de Beat the Benchmark-deelnemers duidelijk zien dat kosten voor de baat uitgaan en dat investeren in personeel noodzakelijk is voor verdere groei. Tevens zien we bij Beat the Benchmark-deelnemers ruim 24% groei in ICT-kosten en ruim 14% groei in verkoopkosten. Dit doet het resultaat voor ondernemersbeloning bij hen minder sterk stijgen (2%).

Omzet per FTE omhoog

omzet_per_fte_-_diagram_benchmark_kantoorcijfers_2016.pngOmzet per FTE is een belangrijk kengetal dat de productiviteit per medewerker laat zien. Het panel laat een stijging van de productiviteit zien van 5,5% tot € 85.000 per medewerker. Deze stijging is ook zichtbaar bij die deelnemers die al vier jaar deelnemen aan de Benchmark Kantoorcijfers.

Daar bleef de omzet per FTE hangen rond de € 79.000 in 2012 en 2013, maar steeg tot € 82.000 in 2014 en € 86.000 in 2015.

De 204 deelnemers in 2016 laten een omzet per FTE zien van € 89.000. Hier zien we significante verschillen op kantooromvang. Met een paar man personeel neemt de omzet per medewerker af, om weer toe te nemen bij 5 tot 16 medewerkers.

Weinig aandacht voor automatisering

Qua automatisering zijn de accountants- en administratiekantoren vooral bezig met operationele efficiëntie. Automatisering en diensten die gericht zijn op toegevoegde waarde voor de klant (KPI’s, dashboards, data-analyse) hebben (nog) niet de hoogste prioriteit, behalve bij de grotere kantoren.

Over de Benchmark Kantoorcijfers

De Benchmark Kantoorcijfers is de branchebrede benchmark voor accountantskantoren en administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij Fiscount en NOAB. Doel van de benchmark is om de aangesloten kantoren te voorzien van relevante vergelijkingsinformatie, voor inzicht in de eigen cijfers en uitzicht op verbetering.

Cijfers ook voor externen berschikbaar

Via een login kunnen geïnteresseerden de benchmarkgegevens raadplegen in tekst, tabellen en grafieken. Het is mogelijk daarbij te filteren op kantooromvang, regio en soort kantoor. De gegevens zijn anoniem en kunnen als rapport (voorbeeld) worden opgeslagen of online worden bekeken.

Deelnemers hebben gratis toegang. Kantoren die niet deelnamen, geen lid zijn van Fiscount of NOAB en externe partijen kunnen een betaalde login aanschaffen. Informatie hierover kunt u krijgen via info@noab.nl.

> Download: Uitgebreide analyse Benchmark Kantoorcijfers 2016.

 
Terug